E-Ticaret Sitesinde Yapılan Hatalar ( 9 Adımda Anlatım )



E-Ticaret Sitesinde Dikkat Edilmesi Gereken Basit Adımlar


E-ticaret sitesinde satış sürecini olumsuz etkileyen birçok yanlış işlem veya gereksiz fazla işlem olabilir. Bunlar arasından en sık karşılaşılan eksikleri sıralamaya çalışacağız.

  • Açılış sayfasında web/mobil görsellerinin ayrıştırılmaması
  • İletişim bilgilerinin eksikliği
  • Hakkımızda, destek, iletişim, satış sonrası vb.. sayfalara özen gösterilmemesi
  • Ürünlerin hatalı kategorize edilmesi
  • Ayrıntısı çok olan ürünler için video hazırlanmaması
  • Ürün yorumlarına özen gösterilmemesi
  • Ürün açıklamalarına ve ürün başlıklarına özen gösterilmemesi
  • Ürün fotoğraflarına özen gösterilmemesi
  • Ürün özelliklerine özen gösterilmemesi


Açılış sayfasında yer alan ürün harici banner/görsellerin sadece web’e özel girilmesi;




Günümüzde bir e-ticaret sitesinin ziyaretçi trafiğinin büyük bölümü mobil üzerinden gelmektedir. Web sitesi yönetimi ise genel olarak masaüstü bilgisayar ile web görünümünde yapılır. Daha anlaşılır ve pratik olduğu için olması gereken de budur. Ürün girişleri, içerik yönetimi, kampanyalar oluşturma, slider ve banner görselleri yükleme işlemlerini kontrol paneli üzerinden masaüstü bilgisayar ile büyük ekranda yapmak hızlı ve daha kolaydır.

Özellikle anasayfa/ açılış sayfası, kullanıcıların ilk ziyaret ettiği sayfadır ve ürün harici tüm görseller, bannerlar çoğunlukla bu sayfada yer alır.

Web panel üzerinden yüklenen görsellerin nasıl durduğu yine web arayüz üzerinden kontrol edilir ve yayınlanır. Fakat gözden kaçırılan nokta, masaüstü bilgisayar için hazırlanmış bir görselin, mobilde nasıl göründüğü es geçilir. Web için hazırlanan görseller çok kaliteli ve jenerik olabilir, fakat mobilde bu görseller boyutuna göre küçülebilir veya büyüyebilir. Üzerindeki mesajlar okunmayacak kadar küçük kalabilir. Banner üzerinde yer alan ürün görüntüsü veya manken çok ufak kalabilir.

Bannerları yükledikten sonra web arayüzü üzerinde kontrol ettikten sonra bir de mobilden kontrol etmek gerekir.

Eğer web için yüklenen görseller mobilde yukarıda bahsettiğimiz gibi bozuluyor, küçülüyor, okunmaz hale geliyor ise web için ayrı, mobil için ayrı görseller yüklemek en doğrusudur.

Grafik tasarımcınızdan aynı bannerın hem web için, hem mobil için ayrı ölçülerde hazırlanmasını talep edin. Daha sonra kontrol panelinizden bir görsel yüklerken hem web için, hem mobil için ayrı ayrı yükleyiniz.

Böylelikle site ziyaretçileriniz web üzerinden sitenizi ziyaret ediyorsa web görsellerinizi, mobilden ziyaret ediyorsa mobil görsellerinizi görecektir.

İletişim bilgilerinin eksikliği;

Sıkça karşılaşılan hatalardan biri, yetersiz iletişim bilgisidir. Harika ürünlere sahip olabilirsiniz. Yüksek bütçeli reklamlar veriyor olabilirsiniz. Satış sonrası çok ilgili ve müşteri memnuniyetini çok önemseyen bir firma olabilirsiniz. Fakat iletişim bilgilerinin yetersiz oluşu tüm güveni zedeler.

Bir cep telefonundan ibaret iletişim sayfaları görüyoruz. Sadece bir whatsapp numarası, adres olarak sadece il/ilçe nin yer aldığı özenilmemiş, karşı tarafa güven vermeyen öylesine bir iletişim sayfası bütün emeklerinizi çöp edebilir. Yaptığınız harcamaların boşa gitmesine sebep olabilir.

İnsanlar satın alma yapacakları bir web sitesinin arkasındaki ekibe güvenmek ister. Cep telefonu numarasına alternatif iletişim kanallarını bilmek ister. Facebook, instagram, youtube gibi sosyal medya hesaplarını bilmek ister.

Hakkımızda, tedarik, iletişim, destek kanalları, satış sonrası hizmet bilgisi, iptal iade bilgisi gibi sayfalara neredeyse hiç önem verilmemesi;

Bir önceki konuya yakın ama farklılık içeren diğer içerik sayfalarının eksikliği konusudur. İletişim sayfasının kaliteli olmasını, özenilerek hazırlanması gerektiğinden bahsettik. Ürünleri özenle tanımlayıp, iletişim sayfasına da gerekli özeni gösterip, bunları tamamlayıcı özelliği olan diğer içerik sayfalarına neredeyse hiç özen gösterilmemesi çokça karşılaşılan eksiklerdendir.

Hakkımızda sayfası, firmanın ne kadar süredir bu sektörde yetkin olduğu, ne kadar süredir e-ticaret tecrübesi olduğu, satış sonrası müşterinin ne kadar yanında olacağı, iptal/iade/değişim gibi durumda ne kadar hızlı aksiyon alacağı, ürünleri nasıl ürettiği veya nasıl temin ettiği gibi firma ve hizmet ile ilgili olabildiğince samimi bilgiler içeren bu tip içerik sayfalarının hazırlanması es geçilmemelidir.

Ürünlerin üretim sürecinin varsa bir videosu, firma tanıtım videosu, memnun müşteri videosu veya sizden gelenler sayfasında sosyal medya sayfalarından gelen müşteri mesajları gibi interaktif sayfalar satın alma yapmak isteyen ziyaretçilerin aklındaki soru işaretlerini giderecek en önemli sayfalardır.

Ürünlerin hatalı kategorize edilmesi;

E-ticaret sitesinde ürünleri listelemek için önce kategorileri oluşturmak gerekir. Ürün çeşitlerini doğru kategorilere ayırmak ve ürünleri kendi kategorisinde yayınlamak çok önemlidir. Ziyaretçiler site içerisinde aradıkları ürünleri toplu halde ve alternatifleriyle görebilmek için önce kategori kırılımlarında gezinir.




Maalesef karşılaştığımız en önemli eksiklerden biri yetersiz kategori dizilimi ve alakasız ürünlerin alakasız veya genel kategori başlıkları altında yayınlanmasıdır. Biraz özensizlikten, biraz vakitsizlikten olabilir belki ama gerek arama motorlarının ürünü doğru sınıflandırması açısından, gerek ziyaretçilerin kategori kırılımları arasında gezintisi esnasında doğru ürünlere daha pratik ulaşabilmesi için ürünleri doğru kategoriler altında toplamak çok önemlidir.

Örneğin Kadın isminde bir kategori oluşturup, kadın ürünlerinin tümünü bu kategori altına atmak mantıksızdır. Bu kategorinin içerisinde ayakkabı, hırka, pantolon, gömlek gibi bir birinden farklı türde ürünlerin yer alması hem ziyaretçilerin aradığı ürünü bulmasını zorlaştıracak, hem de arama motorlarının bu ürünleri tanımlayabilmesini zorlaştıracaktır.

Yukarıdaki örnek baz alınırsa, Kadın kategorisi ( Ana kategori ) , kadın ayakkabı ( alt kategori ), kadın pantolon ( alt kategori ) şeklinde kırılımlar halinde ürünleri konumlandırmak gerekir.

Herhangi bir pazaryerini ( Trendyol, n11, hepsiburada ) incelediğinizde, bu tip büyük e-ticaret sitelerinin kategori kırılımlarının çok ayrıntılı olduğunu görürüz.

Özellikle ayrıntısı çok olan ürünler için hiç video ile anlatım çekilmemesi;

Bazı ürünlerin özellikleri detaylı açıklama ile ziyaretçiye aktarılabilirken, bazı ürünler denenmek, test edilmek, görülmek ister. Özellikle elektronik ürünlerde bu ihtiyaç sık doğar. Online alışverişte deneme şansı olmadığı için en etkili yöntem ilgili ürünün bir videosunun hazırlanmasıdır.

Bir kıyafetin, ayakkabının, gözlüğün, elektronik ürünün kullanım halinde bir manken üzerinde canlı olarak izlenmesi ziyaretçinin aklındaki soruları giderecektir. Örneğin kendi kendine evi temizleyen akıllı süpürgenin çalıştırılıp süpürmeye başladığı bir video veya taşınabilir klimanın ambalajından çıkarılıp kurulumunu yapılıp çalışır vaziyetteki etkisi, performansı, çıkardığı gürültünün dozu ve verimliliğini canlı canlı gösteren bir video ürüne karşı hepimiz üzerinde büyük bir etki bırakacaktır.

Bazı ürünler o kadar kaliteli ve kullanışlıdır ki, ürünün özelliklerini sayfalarca anlatmak yetmeyebilir. Ürünün ne kadar işlevsel olduğunu gösteren bir video tüm soruları yanıtlayabilir ve satış oranlarını yükseltebilir.

Ürün yorumlarına gereken özen gösterilmemesi;

Online satışta ürün yorumları çok önemlidir. Satın almak istediğiniz bir ürünü daha önce kullanmış, deneyimlemiş diğer kullanıcıların görüşlerini merak ederiz. Sunulan özelliklerin tutarlılığı, kalitesi, ölçüleri, kullanışlılığı gibi konularda ürün ile ilgili gerçek kullanıcıların deneyimlerini önceden incelemek isteriz.

Harika ürün ve hizmete sahip bir çok e-ticaret sitesi müşterilerinden gelen yorumların yayınlanmasına çok özen göstermiyor. Müşterileri yorum yapmaya, ürün ve hizmet hakkındaki görüşlerini paylaşmaya teşvik etmek, yorumları diğer kullanıcılara göstermek satışlara olumlu yönde etki eden en önemli konulardandır.

Ürün başlıkları ve ürün açıklamalarına özen gösterilmemesi;

Bir çok e-ticaret sitesinde ürün adı, tarayıcı başlığı, ürün açıklaması gibi alanların birbiri ile aynı olduğu, hızlıca bitmesi için kopyala yapıştır tarzı eklemeler olduğuna rastlarsınız.

Her bir ürünün kendi adı, tarayıcı başlığı, açıklama alanları kendine özgün girilmeli ve ürün hakkında olabildiğince detay verilmelidir. Farklı sitelerdeki benzer ürün açıklamalarından kopyalanmamalıdır. Bu durum hem kendi ziyaretçilerinizin ürüne olan ilgisini yok eder, hem de arama motorlarında kopya içerik olarak algılanır.

Ürün adı ile tarayıcı başlığı alanları çokça karıştırılmaktadır ve her iki alana da aynı veri girilmektedir. Bu iki alan birbirinden farklı işlevlere sahiptir.

Ürün Adı : Ziyaretçilerin gördüğü ürünün salt ismidir.

Tarayıcı Başlığı : Arama motorları tarafından okunan , arama sonuçlarında listelenen ayrıntılı başlıktır.

Tarayıcı başlığında çok abartmamak koşuluyla ürüne ait birkaç özellik belirtilmelidir. Örneğin: Rengi, markası, boyutu vb..

Ürün açıklama alanı, ürün ile ilgili ziyaretçinin sorabileceği, aklına takılabileceği tüm soruları yanıtlar biçimde hazırlanmalıdır. Ürün detay sayfası e-ticaret sitesinin vitrini sayılır. Fiziki mağazanızı ziyaret edip ürün hakkında bilgi almak isteyen bir ziyaretçi hangi soruları soruyor, ürün ile ilgili hangi süreçleri merak ediyorsa aynı şekilde online mağazanızda ziyaretçinizin sorularını yanıtlayıp, tatmin edici yanıtlar vereceğiniz bölümdür.

Teslimat bilgileri eksiksiz ve net belirtilmelidir,

İade/İptal durumunda müşterinizin zorluk yaşamadan deneyim yaşayabilmesi için süreç en yalın ve net haliyle anlatılmalıdır,

Ürün fotoğraflarına yeterli özen gösterilmemesi;

Ürün görsellerinin kalitesi çok önemlidir. Görsellerin hem çok küçük olmaması, hem çok büyük olmaması gerekir. Ürün görselleri çok küçük olursa bulanık görünür ve ziyaretçiler tarafından ilgi görmez. Ürün görselleri çok büyük olursa, yükleme süresi uzar özellikle mobilden ziyaret eden kullanıcıların fazlaca beklemesine ve sitenizden alışveriş yapmadan çıkmasına sebep olur. Ayrıca yüksek boyutlu görseller site trafiğinizin çok çabuk tükenmesine yol açar.

Ürün görsellerinizden hariç olarak, ürününüzü çeşitli açılardan gösteren birkaç fotoğrafı ürün açıklama alanına da eklemeniz kullanıcılarınıza ürün hakkında sağlıklı bilgi vermek açısından önemlidir.

Ürün özelliklerine yeterli özen gösterilmemesi;

Bazı ürünler birden fazla özellik tagı içermektedir. Bu özelliklerin ürünlere doğru ve net bir biçimde tanımlanması ve gerekli eşleştirmelerin eksiksiz yapılması gerekir. Ürün hakkında ne kadar çok bilgi sunulursa satışlara o kadar çok etkisi olur.

Ürün özellikleri hem ürün detay sayfasında anlaşılır bir sunum sağlar. Hem de katalog sayfasında filtreleme alanlarında kullanıcıların aradığı ürünleri filtreleme yaparak çok daha kolay bulabilmesini sağlar.

Büyük e-ticaret platformlarında özellikle elektronik ürünlerde her bir ürün için ayrıntılı özellik taglarını görürüz.

Örneğin bir temizlik robotunun kapasitesi, boyutu, belleği, filtre özellikleri, şarj süresi vb.. bir çok özelliği bulunabilir ve müşterileriniz tarafından satın almadan önce bu bilgilerin net olması gerekir.
Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Canlı Demo Bilgileri Mail Adresinize Gelsin
(Ortalama 5 dakikada hazır)
Resimdeki Doğrulama Kodunu Giriniz
Softtr E-Ticaret Sitesi Demo Talebi