Cloudflare Nedir? Cloudflare Nasıl Kullanılır?

Web sitelerinin güvenli, hızlı , sürekli açık olması, yüksek performansa sahip olması çok önemlidir. Bu işlemleri uygulayabilmek için başlıca adımlar atılması gerekir. Güvenlik için firewall servisleri, süreklilik, hız ve performans için içerik dağıtım ağı (cdn) servisleri kullanmak gerekir. Cloudflare, bir web sitesi için bu ve daha fazla hizmeti bir arada yapmayı amaçlayan bir şirkettir.



Cloudflare 2010 yılında Matthew Prince ve Michelle Zatlyn tarafından ABD merkezli olarak San Francisco’da kurulmuştur. Dünya çapında milyonlarca müşterisi bulunan Cloudflare her gün milyarlarca sorgu istediğine yanıt vermektedir.

Cloudflare’in Avantajları Nelerdir?




Bir web sitesinin hız, performans ve güvenliğini artırmayı amaçlar. Bu hedefle ücretli ve ücretsiz olarak sunduğu bir çok hizmet bulunmaktadır.


o   İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Servisleri;

Cloudflare web sitenize ait içerikleri dünya genelindeki sunucularına dağıtır. Trafiğinizi ve sayfa açılış hızlarını olumsuz etkileyen resimler, sayfaların ilk yüklemesini etkileyen css ve javascript dosyalarını optimize ederek ziyaretçinin en yakın olduğu sunuculardan sunar. Global bir sunucu ağına sahiptir.

o   DDos Ataklarına Karşı Koruma;

DDos saldırıları, web sitenize gönderilen aşırı trafik vasıtasıyla sitenizin işleyişini belirli bir süreliğine durdurmayı hedefler. Cloudflare, gerçek kullanıcılarınızla , şüpheli ziyaretçileri yüksek oranda ayırabilir ve web sitenizin yayının durmasının önüne geçer.

 

o   SSL Sertifikası ( https:// );

Cloudflare, web siteniz için ücretsiz olarak SSL sertifikası kurmaktadır. Özellikle e-ticaret siteleri için zorunluluk olan SSL sertifikası, kredi kartı gibi veri akışlarının şifrelenmesini sağlamaktadır. Cloudflare bu özelliği ücretsiz olarak sunmaktadır.

 

o   Web Application Firewall (WAF);

Web uygulaması güvenlik duvarı olmayan web siteleri, başta sql injection gibi bir çok sızma girişimine karşı korunaksız olur. Özellikle e-ticaret siteleri için olmazsa olmaz servistir. Cloudflare, waf servisi ile web sitelerini sızma girişimlerine karşı korur.

 

o   Web Sitesi Hız Optimizasyonu;

Cloudflare , web sitenizde yer alan resim boyutlarını kalitesini düşürmeden sıkıştırır. Css ve Javascript dosyalarınızı minimize ederek tarayıcılar için daha anlaşılır ve ufak hale getirir.

 

o   Raporlama ve İstatistikler;

Cloudflare, web sitenize gelen trafiği rakamlar ve grafiklerle raporlar. Ters giden işlemleri farketmenizi sağlar ve sorunlu alanları iyileştirmeniz için fırsat sunar.

 

Cloudflare’ı Kimler Kullanmalıdır?

Cloudflare her web sitesi tarafınan kullanılabilir. Özellikle e-ticaret siteleri, yüksek trafiğe sahip haber/forum portalları vs…


o   Performans, hız konusunda sorun yaşamadan ziyaretçilerine daha iyi bir deneyim sunmak isteyen web siteleri,

o   Dünyanın her yerinden ziyaretçisi olan ve global anlamda satış yapan e-ihracat web siteleri,

o   DDos Atakları ve Sızma sorunları yaşamak istemeyen web siteleri,

 

Cloudflare Nasıl Kullanılır?

Öncelikle cloudflare.com sitesi üzerinden basitçe hesap oluşturabilirsiniz. Ardından web sitesi bölümünden web sitenizi ekleyebilir ve size vereceği nameserver bilgilerini kendi alan adınızı aldığınız firma üzerinden değiştirerek başlayabilirsiniz.

o   Cloudflare Hesabı Oluşturup Web Sitesi Eklemek;

Cloudflare sitesine giriş yapıp kayıt oluşturun. Hesabınızı oluşturduktan sonra giriş yapın ve web sitesi bölümünden web sitenizi ekleyin.

o   Name Server Yönlendirme İşlemi;

Web sitenizi ekledikten sonra, cloudflare size yönlendirmeniz için iki adet name server verecek. Bu kayıtları Dns sekmesinden görebilirsiniz. Web sitenizin cloudflare üzerinde çalışabilmesi için alan adınızın NS bilgilerini bu NS bilgileri ile değiştirmeniz gerekir. Ns bilgilerini değiştirdikten sonra intodns.com sitesi üzerinde web sitenizi sorguladığınızda, Cloudflare’ın size verdiği nameserverları görmelisiniz.

o   Dns Bilgilerini Güncelleme;

Ns yönlendirmesini yaptıktan sonra, DNS sekmesinden dns bilgilerini giriniz ( A, CNAME, TXT, MX vs..). Bu kayıtları mevcut hostunuzdan kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.

o   SSL Sertifikasını Aktif Etmek ( https:// )

Dns işlemleri bittikten sonra, SSL sekmesinden ssl sertifikasını aktif edin, sonrasında web sitenize https:// ile bağlanarak kontrol sağlayabilirsiniz.

o   Hız ve Peformans Ayarlarını Yapılandırmak;

Sırasıyla Cache, Speed sekmelerine tıklayıp önbellekleme süreleri ve sıkıştırma ayarlarınızı tamamlayın.


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Canlı Demo Bilgileri Mail Adresinize Gelsin
(Ortalama 5 dakikada hazır)
Softtr E-Ticaret Sitesi Demo Talebi